![Farmia Food Show – s Natalií – aquaponický pstruh](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/medunka-lekaksra-812x600.jpg)
Farmia Food Show – s Natalií – aquaponický pstruh
- 13. 5. 2021
- 16:00
- Brno
Na Farmia Food Show s Natalií se dozvíte, jakým zázračným způsobem umíme pro Vás připravit aquaponického pstruha.
V čem spočívá kouzlo Farmia Food?
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/koreni-1500.jpg)
Bylinky a koření
Aquaponické bylinky a koření budou vždy vaším dobrým pomocníkem v kuchyni. Čerstvost a neobvyklé, okouzlující vůně přidají vašim pokrmům chuť, o jaké jste snili už dávno. U našeho aquaponického pstruha jsme použili mátu, bazalku, rozmarýn, šafrán a sušenou sladkou papriku.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/pstruh-2000-scaled.jpg)
Vykuchaného a omytého pstruha osušíme. Dovnitř vložíme plátky citronu a limetky, rybu z obou stran trochu osolíme a okořeníme naším bylinkovým mixem, dáme do trouby a necháme péct. Natalie pstruha v troubě ponechala 20 až 25 minut při 190 °C.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/hotovy-pokrm-2000-scaled.jpg)
Stačí slabá půlhodinka a můžete si vychutnat skvělého pstruha s kouzelnou vůní a chutí. A aby se Vaše oko ještě více potěšilo, naše kuchařka pokrm ozdobila jedlými květy, plátky citronu a snítkou rozmarýnu.
Dobrou chuť !
Tip pro Vás
Malý trik, jak zabránit nepříjemnému rybímu zápachu. Proč je dobré rybu podávat s kouskem citronu? Odpověď na tuto otázku najdeme v chemii, konkrétně v biologickém procesu látkové přeměny. Maso obecně nepatří mezi potraviny, které zůstanou dlouho čerstvé. Po nějaké době se u něj začnou dít různé chemické procesy a přeměny. Nejinak je tomu u ryby, ovšem typický rybí zápach nepochází přímo z masa samotného. U ryby totiž dojde pomnožení bakterie, která rozkládá jednu složku masa, aminokyselinu glycin, na plynný methylamin a CO₂. A právě methylamin je látka, kterou cítíte, když k vám zavane typický rybí zápach. Tento proces látkové přeměny je ovšem pomalý, výrobci a prodejci musejí své produkty nabídnout, dokud jsou čerstvé.
Existuje však výborný trik, jak tomuto rozkladu aminokyselin zabránit, resp. jak tento zápach neutralizovat. Aminokyseliny reagují s kyselinami, čímž vzniknou soli kyselin, které netěkají jako plynný methylamin a také je méně cítíme. Potravináři k neutralizaci zápachu používají kyselinu citronovou. Pokud tedy během přípravy použijete pár plátků citronu, máte jistotu, že vaší kuchyní se bude linout jen příjemná rybí vůně.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/1400-1400x600.png?x99273)