![Farmia Food Show – Honza Vorel](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/HONZASALAT-1-1800-812x600.jpg)
Farmia Food Show – Honza Vorel
- 10. 3. 2021
- Olomouc
Dnes Vám Honza Vorel představí skandinávskou specialitu: gravad lax neboli gravlax neboli marinovanou rybu. Seveřané takto rádi připravují lososa, my vám však ukážeme, jak na marinovaného pstruha.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/PSTRUH-GRAVLAX12-200-scaled.jpg)
K marinování Honza potřebuje cukr, sůl a nastrouhanou řepu. Výsledkem bude nejen skvělá chuť, ale potěší se i vaše oči, až uvidí na mase nádherné červené okraje. K marinované rybě patří také omáčka. Ta Honzova se skládá z červené řepy, rajčat, mrkve, kopru a koření.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/PSTRUH-GRAVLAX15-2000-scaled.jpg)
Připravené rybí filety se marinují v ledničce, ale co s kůží, která nám zůstala? Zkuste z ní vyrobit chipsy. Jak na to? kůži očistěte, osolte a na pár sekund vložte do rozpáleného oleje. Voilà! Rybí ozdoba je na světě
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/PSTRUH-GRAVLAX3-2000.jpg)
Nastal čas podávat rybu. Hotového pstruha náš kuchař nakrájel na malé, tenké plátky, na kterých krásně vynikla barva marinády. Jako přílohu zvolil Honza pečenou dýni a řepu. Pokrm ozdobil boršč gelem, chipsy z rybí kůže a snítkou rozmarýnu a přidal Crème fraîch.
Tip pro Vás
A jak se upravují ryby třeba ve Velké Británii? Na ostrovech se nejčastěji setkáte s jídlem, kterému Britové říkají fish and chips. Fish and chips je jídlo, které vzniklo ve Velké Británii v roce 1863. Šlo smaženou tresku v těstíčku, která se na konci 19. století servírovala zabalená v novinách. Hotový pokrm se podával posolený a přelitý sladovým octem. Dodnes je fish and chips spojeno s Velkou Británií a Irskem, ovšem původně to bylo tradiční jídlo evropských Židů. Traduje se, že jeden z prvních obchodů s rybami a hranolky byl otevřen v roce 1860 v Londýně židovským přistěhovalcem Josephem Malinem. Ryba s hranolky se významně podílela i na jídelníčku Britů za 2. světové války, kdy jako jediné jídlo nebylo na příděl. Dnes je na ostrovech otevřeno jedenáct a půl tisíce poboček s fish and chips, což je více než franšíz McDonald’s.
![](https://www.farmiafood.cz/wp-content/uploads/2023/03/vorel-2000-1640x600.jpg)