Šalvěj lékařská

Bylinky

Šalvěj lékařská

Tato středomořská krasavice vždy bývala spojována s životní energií. Na elánu tisíce let dodává i kulinářským receptům – ať už jako součást provensálských bylinek a dalších kořenících směsí, nebo zrovna utržená ze stonku. My na šalvěji zbožňujeme zejména tu přirozenější tvář: Čerstvá dlouho po naší sklizni dodává jiskru salátům, rybám, krůtímu… a samozřejmě červeně masovým pokrmům. Jejich tučností se nezatěžujeme. Šalvěj, věrná pověsti životabudiče, úžasně podporuje trávení.

  • Těším se na výsadbu

Co dokážu

Ještě než si Evropané našli zalíbení v čaji a kávě, sloužil jim pro povzbuzení právě nápoj ze šalvěje; bylinky, která poprvé vyrašila nejspíš ve Středomoří. V antice byla spojována s věčným životem, ve středověku z ní vyráběli léčivou vodu a v 16. století pro ni poprvé našli využití kosmetické.

Do střední Evropy a dnešního Česka zavítala okolo 9. století, kdy se začala stávat běžnou součástí klášterních zahrad. Ve staročeské kuchyni platila za obstojnou zástupkyni petrželky. Setkáme se s ní hlavně v polévkách, omáčkách, v mísách a salátech nebo s bramborami. Stále více se prosazuje při přípravě masových pokrmů – telecího, skopového, jehněčího, vepřového a rozhodně rybího. A neprohloupí ani ten, kdo ji zkusí využít v marmeládě nebo třeba v paštice.

Pro léčivé účinky ji vyhledávali už ve starověkém Egyptě. Působí protizánětlivé, antibakteriálně i antiviroticky. Je blahodárná pro trávicí i vylučovací soustavu. A v létě prokáže skvělou službu každému, kdo trpí na pocení; třeba ve formě ledového čaje.

Volně šalvěj roste hlavně na prosluněných svazích a skalách jihovýchodní Evropy, mimo vlhkou půdu, takže pro nás její angažmá bylo menší výzvou. O to více nás těší, jak ochotně se u nás uchytila.

Kontakt

Nečekejte na to, až naprší a uschne

    Dál než ostatní. Blíž vám.

    Požívejte všech výhod

    Sklizeno i s kořeny, dodáváno ještě živé

    Bez hlíny a nečistot, k okamžité přípravě

    Bez chemických hnojiv a postřiků

    Nejvyšší nutriční hodnoty na trhu