Co dokážu
Ještě než si Evropané našli zalíbení v čaji a kávě, sloužil jim pro povzbuzení právě nápoj ze šalvěje; bylinky, která poprvé vyrašila nejspíš ve Středomoří. V antice byla spojována s věčným životem, ve středověku z ní vyráběli léčivou vodu a v 16. století pro ni poprvé našli využití kosmetické.
Do střední Evropy a dnešního Česka zavítala okolo 9. století, kdy se začala stávat běžnou součástí klášterních zahrad. Ve staročeské kuchyni platila za obstojnou zástupkyni petrželky. Setkáme se s ní hlavně v polévkách, omáčkách, v mísách a salátech nebo s bramborami. Stále více se prosazuje při přípravě masových pokrmů – telecího, skopového, jehněčího, vepřového a rozhodně rybího. A neprohloupí ani ten, kdo ji zkusí využít v marmeládě nebo třeba v paštice.
Pro léčivé účinky ji vyhledávali už ve starověkém Egyptě. Působí protizánětlivé, antibakteriálně i antiviroticky. Je blahodárná pro trávicí i vylučovací soustavu. A v létě prokáže skvělou službu každému, kdo trpí na pocení; třeba ve formě ledového čaje.
Volně šalvěj roste hlavně na prosluněných svazích a skalách jihovýchodní Evropy, mimo vlhkou půdu, takže pro nás její angažmá bylo menší výzvou. O to více nás těší, jak ochotně se u nás uchytila.
Produkty
Další Bylinky k pokoukání
Kontakt