Pažitka pražská

Bylinky

Pažitka pražská

Tohoto neúnavného čertíka je v aquaponických sklenících radost hlídat. Víme, že se nám za to odvděčí nádherně pikantní vůní, výrazně svěží chutí i hotovou náloží vitamínů, a to opakovaně v bohatém množství. Pažitkou nahrazujeme cibuli všude, kde to je na místě – ve slaných pokrmech, salátech, pomazánkách, omáčkách, polévkách… Klidně bychom ji sekali i do kávy bez kofeinu. Jistě by nás probrala lépe, než leckterý smrťák.

Co dokážu

První zmínky o pažitce jsou psány čínskými znaky a byly zaznamenány tři tisíce let před naším letopočtem. Naši předkové ji poznali ve středověku, kdy jí přisoudili nadpřirozenou moc – měla je chránit před zlem a pomoci věštit budoucnost. Dnes se pažitka přirozeně vyskytuje nejenom v Asii a v Evropě, ale též v Severní Americe, na Sibiři nebo na Kamčatce.

Mezi českými kuchaři se jí málokdy řekne jinak než šnytlík, šnytlich nebo šnytlink. A že to mezi nimi lze zaslechnout často. Věrně totiž slouží jako důstojná a v mnoha případech též silnější konkurentka cibule, nabídnout může i vlastnosti přímo příbuzného česneku. Ne nadarmo ji pro její pikantní aroma a osvěžující chuť chtějí pěstovat po celém světě.

Pažitka své pěstování skutečně umožňuje kdekomu. Je mrazuvzdorná, snese nepřízeň počasí, nepodléhá škůdcům. Aquaponii v našich sklenících si však coby vyznavačcka pravidelného zalévání zřejmě zamilovala. Coby vyznavačce slunných prostranství jí nabízíme dostatečné světlo i teplo a hlavně dostatek optimálních živin. Díky tomu nám kvete nejen od května do srpna, ale po celý rok.

Moje vitamíny

Vitamín CSodík
Vitamín B2Železo
BílkovinyFosfor
Vápník

Kontakt

Nečekejte na to, až naprší a uschne

    Dál než ostatní. Blíž vám.

    Požívejte všech výhod

    Sklizeno i s kořeny, dodáváno ještě živé

    Bez hlíny a nečistot, k okamžité přípravě

    Bez chemických hnojiv a postřiků

    Nejvyšší nutriční hodnoty na trhu