Co dokážu
Jako první hořčici v kuchyni používali starověcí Řekové a Římané, kteří její rozemletá semínka míchali s vinným moštem. Tento recept nakonec předurčil její latinský název mustum ardens – ovocný mošt s pálivou chutí – a přetrval až do současnosti.
Horčice se přitom pěstovala ještě mnohem dříve k léčebným účelům. Již od pradávna byla součástí obkladů pro prokrvení hlouběji položených orgánů (ledviny, plíce, pohrudnice), při revmatických onemocnění a bolestech nohou nebo proti kožním potížím.
Dnes tělu slouží hlavně při vnitřním užití, zejména při trávicích problémech anebo pro posílení zažívání po konzumaci těžkých jídel. Krom toho tlumí horečku a pocity chladu a v neposlední řadě je považována za účinné afrodiziakum. Klíčky jsou bohaté na uhlohydráty, vitamíny (A, B, C) či minerály (fosfor, vápník, železo) a podporují krevní oběh. Výhonky pomáhají při odvodnění organismu, například při očistných kůrách.
Aquaponie nám umožňuje zajistit stoprocentní hodnotu toho, pro co dnes lidé mikrozeleninu tolik vyhledávají – vitalitu danou přírodními živinami a průzračnou čistotu bez chemie či škůdců. Navíc jsme schopni pěstovat ji bez ohledu na sezónu.
Produkty
Další Microgreens k pokoukání
Kontakt