Bazalka citronová
- Čerstvost a kvalita plná chuti
Bazalka citronová je aromatická bylina, která patří do čeledi hluchavkovitých. Její vůně a chuť jsou citrusové, s jemným nádechem bazalky. Má podobné vlastnosti jako klasická bazalka, ale s tím rozdílem, že má svěží a osvěžující chuť.
Popis produktu
Bazalka citronová
V kuchyni | Bazalka citronová se běžně používá v kuchyni k přípravě různých jídel. Je oblíbená zejména v jihovýchodní Asii a jižní Evropě, kde se přidává do rybích a mořských pokrmů, omáček, salátů, těstovinových jídel a různých druhů polévek. Je také skvělou přísadou do různých nápojů, jako jsou limonády, džusy nebo koktejly. |
V kosmetice | Kromě kuchyně se bazalka citronová také využívá v aromaterapii a kosmetice, díky svým relaxačním a omlazujícím účinkům. Je známa svým antiseptickým, antibakteriálním a protizánětlivým účinkem, a proto se často používá v přípravcích pro péči o pleť a vlasy |
Můžete ochutnat v našich bistrech



Recept od Honzy Vorla
Příprava: 15 minut | Vaření: 45 minut | Počet porcí: 2 |
Honza Vorel pro nás stvořil tento gastronomický zážitek a vy si podle jeho receptu můžete tuto pochoutku uvařit i doma. Tohle a mnohem víc obsahuje kuchařka, která již míří do tiskárny a brzy bude k dispozici. V receptu hraje hlavní roli aquaponický pstruh duhový, který vás překvapí svým lahodným měkkým masem. Brambory grenaille (nazývané také zámecké) jsou menší brambory, které jsou skvělé nejen oloupané, ale i uvařené nebo dokonce pečené ve slupce. Pojďme společně s Honzou kouzlit v kuchyni.
Co budete potřebovat?
1 filet ze pstruha | 100 ml bílé víno | 250 g máslo | 3 citrony | mangold | pažitka | brambory grenaille | bylinky (kopr, bazalka)
Jak na to?
Brambory uvaříme doměkka v osolené vodě s bylinkami. Poté je rozdrtíme a orestujeme na másle spolu s mangoldem. Filet ze pstruha opečeme na pánvi na oleji, přidáme bílé víno a uvedeme do varu. Poté přidáme ještě máslo a pošírujeme. Následně filet vyjmeme z pánve a zbavíme ho kůže. Filet osolíme, pokapeme citronovou šťávou a ozdobíme nasekanou pažitkou. Zbylou emulzi z másla v pánvi vaříme do požadované hustoty. Pstruha podáváme s bramborami a mangoldem a poléváme máslovou emulzí.
Proč potraviny od Farmia Food
Můžete se těšit na další akce
