Zelenina dodá tělu potřebné množství vitamínu C

Zelenina dodá tělu potřebné množství vitamínu C
Zdravý životní styl, péče o tělo, o jeho fyzickou a duševní kondici - na to vše by se měl zaměřit každý člověk. Své zdraví si navíc z velké části umíme i sami ovlivnit. Například vhodnou skladbou stravy, která je bohatá na důležité prvky, minerály a vitamíny. Jedním z nejdůležitějších vitamínů je vitamín C. Jeho přirozený výskyt je i v oblíbené zelenině.

K čemu vitamín C

Vitamín C je důležitý pro lidský organismus především v tom, že je velmi účinný antioxidant. Dokáže chránit tělo před škodlivými radikály. Pomáhá při léčbě nachlazení a významně posiluje imunitu. Dokonce má vliv na zdravou činnost srdce a cév, omezuje vznik cholesterolu v krvi a napomáhá hojení ran. Přirozeně se do těla dostává nejčastěji v potravinách, například v zelenině. 

Která zelenina je bohatá na vitamín C?

Paprika 

Mezi stálice našeho zeleninového jídelníčku patří papriky. Množství vitamínu C především ve sladších odrůdách může dosáhnout i trojnásobku oproti jeho množství v pomeranči. 

Brokolice 

Překvapivě mnoho vitamínu C najdete i v běžné brokolici. Lehce spařená brokolice se hodí do nejrůznějších salátů a neztrácí tak žádný ze svých přínosů pro zdraví.

Zelí 

Jeho konzumace je skvělou cestou, jak si doplnit vitamín C a pochutnat si na výborné zelenině po celý rok. Přínosné je zelí syrové stejně jako upravené kvašením.

Listové saláty

Patří mezi další významný zdroj vitamínu C. Odborníci uvádějí, že 100 gramů kvalitního salátu může obsahovat až 100 mg vitamínu C. Dostat na jídelní stůl opravdu kvalitní salát naštěstí už v této době není takový problém. A to například u salátů, které jsou pěstovány aquaponickým způsobem.

Výhody aquaponických salátů:

  1. Vyšší hodnoty vitamínu C a kyseliny listové.
  2. Významný obsah železa, hořčíku a draslíku.
  3. Vynikající chuť a křupavost.
  4. Absolutní absence umělých hnojiv a chemických postřiků.

Můžete ochutnat v našich bistrech