Zdravá strava a pohyb vám prodlouží život

Zdravá strava a pohyb vám prodlouží život
Na středu 7. dubna připadá Světový den zdraví. Na chvíli se zastavte
a popřemýšlejte, co můžete udělat pro váš zdravější život. Možností je celá řada. Pro začátek můžete například začít více sportovat a zařadit
do jídelníčku dostatek čerstvé zeleniny, ovoce a ryb. I malá změna vám pomůže k dobré psychické i fyzické pohodě a udržení zdravé tělesné váhy.

Nedostatek pohybu v kombinaci s nevhodnou skladbou stravy a přejídáním patří mezi hlavní příčiny nadváhy. Podle zjištění Českého statistického úřadu trpí v Česku mírnou nadváhou téměř polovina mužů a třetina žen. Průměrná hodnota indexu tělesné hmotnosti (pozn. zkratka BMI) je 25,2, což je těsně nad horní hranicí normální zdravé váhy. V rámci Evropy jsou na tom s nadváhou hůře než Češi obyvatelé Malty, Chorvatska a Řecka. Naopak mezi „nejštíhlejší“ národy se řadí například Italové, Francouzi a Dánové.

Muži více sportují, ženy dávají přednost čerstvé zelenině

K udržení optimální tělesné hmotnosti a dobré fyzické i psychické pohody jednoznačně přispívá pravidelná fyzická aktivita a kvalitní vyvážená strava. I když patříme mezi velké fanoušky fotbalu, cyklistiky a ledního hokeje, pravidelná sportovní aktivita je mnohým Čechům stále cizí. Z dostupných dat totiž vyplývá, že 40 procent dospělých se aktivně nevěnuje žádnému sportu. Fyzický pohyb je podle statistik mnohem bližší mužům, kteří mu věnují průměrně 3,6 hodiny týdně. Ženy dávají sportovním nebo rekreačním aktivitám průměrně 3,2 hodiny týdně. Ženy naopak předčí muže v množství snězeného ovoce. Přibližně pětina žen si ho dopřeje dvakrát i vícekrát denně. V takové míře konzumuje ovoce jen 12 procent mužů. Ženy mají před muži velký náskok i ve spotřebě zeleniny. 

Rizika spojená s nadváhou

Mírná nadváha většinou nezpůsobuje zdravotní problémy. Nezapomínejte ale na to, že nadváha je považována za předstupeň obezity. Obézních je podle dostupných dat přibližně pětina Čechů, což je v porovnání s ostatními zeměmi světa opravdu mnoho. Obezita je považována za nemoc, která zvyšuje riziko rozvoje řady dalších onemocnění. U obézních lidí hrozí riziko vzniku cukrovky, chorob srdce, vysokého krevního tlaku, nemocí žlučníku, nádorových onemocnění a také cévních mozkových příhod. Často se u obézních lidí vyskytuje artróza kloubů a psychické poruchy.

Zdravá strava a pohyb vám prodlouží život

Do jídelníčku zařaďte dostatek ovoce, zeleniny a ryb

K udržení optimální váhy kromě pohybu bezpochyby přispívá také vyvážená a pravidelná strava. Pokud váháte, jaké potraviny do svého jídelníčku zařadit, řiďte se známou potravinovou pyramidou. Ta graficky znázorňuje ideální denní skladbu jednotlivých skupin potravin (pozn. potravinovou pyramidu naleznete například na stránkách Národního zdravotnického informačního portálu)

Velmi důležitá je pravidelná konzumace čerstvé zeleniny a ovoce. Odborníci na výživu doporučují zařadit do jídelníčku každý den tři až pět porcí zeleniny a k tomu dvě až čtyři porce ovoce. Hodnotnější jsou tyto potraviny v syrovém stavu. Češi by také neměli podceňovat konzumaci čerstvých ryb. V porovnání s celosvětovým průměrem jsme v tomto směru pozadu. Zatímco v zemích Evropské unie je průměrná roční spotřeba ryb 22 kilogramů na osobu, v Česku to je necelých šest kilogramů. Rybí maso je přitom lehce stravitelné a obsahuje také vysoké množství kvalitních bílkovin, má nízký obsah cholesterolu a je rovněž bohaté také například na zinek, selen a železo.

Můžete ochutnat v našich bistrech