Sumeček africký dobývá české kuchyně

Sumeček africký dobývá české kuchyně
Obliba sumečka afrického stoupá a je to jen dobře. Ryba s velmi šťavnatým masem byla doposud upozaděna jinými rybími favority, zřejmě kvůli malému povědomí. Nyní se však konečně dostává na výsluní, tedy na talíře, a vy se za chvíli dozvíte proč.

Sumeček africký, seznamte se!

Vousatá sladkovodní ryba pochází, zcela nepřekvapivě, z Afriky, přirozeně se vyskytuje také v jihovýchodní Asii, Izraeli a Turecku. Za účelem chovu byl sumeček vysazen i v dalších zemích, včetně České republiky. Odborně se nazývá keříčkovec červenolemý, v Česku se však vžil název sumeček africký. Sumeček sice vypadá nevzhledně, ale co mu příroda nenadělila na kráse, to dohnala na vlastnostech jeho masa

Šťavnatá kulinářská specialita se spoustou výhod

Rybí maso je zdrojem mnoha tělu prospěšných látek. Je lehce stravitelné, a když si správně vyberete, tak také velmi lahodné. Sumeček africký všechna tato kritéria bohatě naplňuje.

Jemně růžové maso sumečka zůstává šťavnaté při jakémkoli gastronomickém zpracování. I když to trochu přeženete s dobou tepelné úpravy, nevysuší se jako třeba losos či tuňák. Maso je pevné, nerozpadá se ani po odstranění kůže, s klidem ho můžete „hodit“ na gril. Díky minimu kostí se dobře filetuje. Absenci kostí – stejně jako typického rybího aromatu (tzv. rybiny) – ocení zejména dětští jedlíci.

Sumeček africký dobývá české kuchyně

Další výhody, které potěší rybí gurmány:

  • Maso má výraznou chuť i bez použití koření.
  • Naopak nemá žádnou „rybníkovou pachuť“, tak typickou pro kapra.
  • Své vlastnosti neztratí ani zamrazením. Před tím ho však doporučujeme zavakuovat.

Aquaponie pro kvalitnější rybí maso 

Že nevíte přesně, co aquaponie je? Jednoduše řečeno jde o uzavřený systém, kde spolu žijí rostliny a ryby. 

  • Ryby vytváří hnojivo a živiny pro rostliny.
  • Rostliny čistí rybám vodu.
  • Rybám i rostlinám se dobře daří, bez nečistot, bez umělých hnojiv a chemických postřiků.

V aquaponickém systému je vyloučena kontaminace vody těžkými kovy či hospodářskými splašky. Rostliny odebírají z vody dusičnany, čímž zvyšují blahobyt a rychlost růstu ryb. Ryby žijí v nezávadném prostředí bez stresu, z čehož plyne jediný výsledek – velmi kvalitní rybí maso, jemnější a chutnější oproti rybám z klasického výlovu nebo sádek. A to se týká i aquaponického sumečka afrického.

Sumeček africký z Brna

Sumečka afrického chováme na farmě v Dolních Heršpicích. Sumečci tady žijí v naprosto přírodním prostředí a mají dostatek kvalitního krmiva, které si sami vyrábíme. Díky tomu je aquaponický sumeček africký odolnější vůči nemocem a jeho maso je v porovnání s „neaquaponickými“ kusy krásně růžové.

Nebojte se zařadit našeho aquaponického sumečka afrického do svého jídelníčku. Prospějete tím svému zdraví i chuťovým buňkám. Recepty a tipy na zpracování najdete na našem blogu.

Můžete ochutnat v našich bistrech