Blog

Shakshuka s vejcem. Jednoduchá izraelská specialita

Shakshuka s vejcem. Jednoduchá izraelská specialita
Shakshuka (čtěte šakšuka) je jídlo s docela vtipným názvem, který v arabštině znamená „směs“. Pochází ze severní Afriky. Shakshuka s vejcem je vynikající recept, jehož příprava je snadná a nabízí spoustu obměn. Díky své jednoduchosti a skvělé chuti se rychle stal populárním po celém světě. Tento pokrm je vhodný pro každodenní vaření a můžete si ho přizpůsobit svým chuťovým buňkám. Vyzkoušejte shakshuku k snídani, obědu nebo večeři.

Co budeme potřebovat 

cuketa | červená paprika | žlutá paprika | cibule | 2 stroužky česneku | drcená rajčata v plechovce | rajčatový protlak | vejce | olivový olej | sůl | pepř | koriandr | římský kmín | čerstvé chilli | směs plocholisté petržele, bazalky a máty

Jak na to? 

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji v hrnci.
  2. Přidáme papriku, cuketu na kostičky a necháme opéct. 
  3. Do zeleniny promícháme jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku a plechovku drcených rajčat. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  4. Dochutíme solí, pepřem, koriandrem a kmínem.
  5. Směs přelijeme do zapékací mísy, navrch vyklepneme libovolný počet vajec a pečeme na 180 °C, dokud není vejce zapečené. 
  6. Na závěr osolíme a celý pokrm zasypeme směsí bylinek a čerstvým chilli.

Čerstvé aquaponické bylinky můžete zakoupit např. v naší farmářské prodejně Farmia Food u OC Futurum v Brně. 

Shakshuka se podává s pečivem, které nasákne zeleninovou omáčku – třeba bageta nebo placky pita. Ale může být skvělá i s topinkami. Vyzkoušejte! 😉

Shakshuka s vejcem. Jednoduchá izraelská specialita