Šakšúka s vejcem. Jednoduchá izraelská specialita

Šakšúka s vejcem. Jednoduchá izraelská specialita

Šakšúka je jídlo s docela vtipným názvem, který v arabštině znamená „směs“. Pochází ze severní Afriky. Šakšúka s vejcem je vynikající recept, jehož příprava je snadná a nabízí spoustu obměn. Díky své jednoduchosti a skvělé chuti se rychle stal populárním po celém světě. Tento pokrm je vhodný pro každodenní vaření a můžete si ho přizpůsobit svým chuťovým buňkám. Vyzkoušejte šakšúku k snídani, obědu nebo večeři.

Co budete potřebovat?

cuketa | červená paprika | žlutá paprika | cibule | 2 stroužky česneku | drcená rajčata v plechovce | rajčatový protlak | vejce | olivový olej | sůl a pepř | koriandr | římský kmín | čerstvé chilli | směs plocholisté petržele, bazalky a máty

Jak na to?

  1. Cibuli a česnek nakrájíme nadrobno a osmahneme na olivovém oleji v hrnci.
  2. Přidáme papriku, cuketu na kostičky a necháme opéct. 
  3. Do zeleniny promícháme jednu polévkovou lžíci rajčatového protlaku a plechovku drcených rajčat. Vaříme, dokud zelenina nezměkne.
  4. Dochutíme solí, pepřem, koriandrem a kmínem.
  5. Směs přelijeme do zapékací mísy, navrch vyklepneme libovolný počet vajec a pečeme na 180 °C, dokud není vejce zapečené. 
  6. Na závěr osolíme a celý pokrm zasypeme směsí bylinek a čerstvým chilli. Čerstvé bylinky můžete zakoupit u nás na e-shopu.

Šakšúka se podává s pečivem, které nasákne zeleninovou omáčku – třeba bageta nebo placky pita. Ale může být skvělá i s topinkami. Vyzkoušejte! 😉

Můžete ochutnat v našich bistrech