Recept na zdraví: Vyvážená strava, dostatek pohybu a psychická pohoda

Recept na zdraví: Vyvážená strava, dostatek pohybu a psychická pohoda
Lidé si každoročně 16. října ve více než 150 zemích světa připomínají Světový den zdravé výživy. V tento den řada vládních institucí
i soukromých organizací upozorňuje nejen na problémy spojené
s nedostatkem potravin v méně rozvinutých částech světa, ale také rizika spojená s jejich nadměrnou konzumací ve vyspělých zemích.

K udržení pevného zdraví je zapotřebí kromě dostatečného pohybu, kvalitního odpočinku a psychické pohody také vyvážená a zdravá strava. Bohužel i v dnešní době najdeme ve světě celou řadu zemí, kde se lidem nedostávají základní potraviny. Podle zjištění organizace World Food Programme trpí hladem až 34 milionů obyvatel naší planety. Alarmující je, že ročně umírá hlady až devět milionů lidí. S nedostatkem potravin se dnes potýkají především obyvatelé chudých afrických zemí. Řada vyspělých zemí včetně České republiky ale řeší opačný problém, a to zdravotní dopady spojené s nadměrnou konzumaci potravin a často také jejich nevhodnou skladbou.

Češi přibírali i během pandemie Covid-19

V letošním průzkumu společnosti Ipsos téměř třetina Čechů přiznala, že během pandemie covid-19 přibrala na váze. Naopak úbytek na váze pozorovalo jen 13 procent populace. Nárůst váhy pozorovali mnohem častěji lidé pracující z domova. 

Na „tloustnutí“ populace mají svůj podíl výrazně omezené možnosti aktivního pohybu. Vnitřní i venkovní sportoviště totiž musela v době lockdownu na dlouhou dobu zcela uzavřít nebo výrazně omezit provoz. Ve zmíněném průzkumu pro Ipsos čtvrtina Čechů uvedla, že během pandemie cvičila méně či dokonce přestala cvičit úplně.

Zdravotní rizika spojená s nadváhou a obezitou

S nadváhou i obezitou se pojí celá řada zdravotních obtíží a nemocí. Při obezitě dochází nejen k opotřebení kloubů a dušnosti, ale také k metabolickým komplikacím jako je například cukrovka, hypertenze a sterilita. Obézní lidé mají také mnohem vyšší riziko vzniku některých zhoubných nádorů. Změnou stravovacích návyků a konzumací kvalitních a čerstvých potravin tedy bezpochyby prospějete vlastnímu zdraví. Jaké potraviny zařadit do vašeho jídelníčku ukazuje potravinová pyramida.

Recept na zdraví: Vyvážená strava, dostatek pohybu a psychická pohoda

Zdravé potraviny z aquaponických farem

Ovoce a zeleninu je třeba zařadit do jídelníčku každý den. Při nákupu potravin se zajímejte o jejich původ i složení. V tuzemsku prodávané ovoce a zelenina může být buď z dovozu, nebo také od lokálních pěstitelů. Pokud chcete mít jistotu, že kupujete domácí čerstvou zeleninu nebo bylinky vypěstované bez použití chemických hnojiv a postřiků, vyzkoušejte některý z produktů aquaponických farem. Tyto farmy produkují i vysoce kvalitní ryby – například oblíbeného pstruha duhového nebo sumečka afrického. Pokrmy připravené výhradně z produktů aquaponických farem můžete ochutnat i ve food trucku.  

Vyzkoušejte aquaponické potraviny!

Můžete ochutnat v našich bistrech