Pěstujeme zodpovědný přístup k přírodě i společnosti

Pěstujeme zodpovědný přístup k přírodě i společnosti
Farmia Food zastává environmentální přístup a funguje s myšlenkou udržitelného provozu. Nezaměřujeme se pouze na jeden či dva hlavní kroky, ale snažíme se tento postoj uplatňovat ve více směrech. Rádi se s vámi teď podělíme o to, jak přispíváme ke zdravější a bohatší budoucnosti.

Stojíme po boku přírodě

Aquaponická produkce vychází z principu symbiózy, která v přírodě funguje již tisíce let. Výsledkem jsou nejen vysoce kvalitní a zdravé ryby, bylinky a zelenina, ale také minimální dopad na životní prostředí a přírodní zdroje. Jak je to možné? V aquaponii:

  • není potřeba orná půda, které začíná být nedostatek
  • se nepoužívá žádná agrochemie
  • využíváme vertikální systém, který klade minimální nároky na prostor
  • ušetříme až 95 % vody a 70 % energie oproti tradičnímu zemědělství
  • nevzniká žádný odpad kromě zcela přírodního, který lze využít na výrobu hnojiva pro hydroponii
  • se dodržují uhlíkově neutrální postupy
  • optimalizujeme závozy z našich farem tak, abychom snížili počet nákladních vozů v provozu, a tím i uhlíkovou stopu.

Pěstování rostlin a chov ryb bez ničení přírodních zdrojů a se zárukou super zdravých a nutričně hodnotných produktů, to je jedna ze stránek environmentálního přístupu. Potřebujete další důvody, proč kupovat aquaponické potraviny?

Jsme fresh 

Přinášíme nejen inovativní přístupy, ale hlavně čerstvé produkty. Rostliny sklízíme i s kořeny a dodáváme živé, proto vydrží mnohem déle než konvenčně pěstované potraviny. Všechny naše produkty jsou určeny čistě pro lokální trh, nejsou tedy ohrožené ztrátou svěžesti při dlouhé přepravě.

Pěstujeme zodpovědný přístup k přírodě i společnosti

Plastům nedáváme šanci, lesům ano

Na materiály obalů na naše produkty klademe přísné podmínky. Od samého začátku nepoužíváme plasty, ale speciální papírové obaly, které mají certifikáty společnosti SKH (Stichting Keuringsbureau Hout) o dodržování mezinárodních standardů PEFC a FSC, tedy udržitelného lesního hospodářství.

  • FSC (Forest Stewardship Council) = „Základní ideou mezinárodní nevládní organizace FSC® je podporovat environmentálně šetrné, sociálně prospěšné a ekonomicky životaschopné obhospodařování lesů, a tím napomoci chránit ohrožené a devastované světové lesy.“ (zdroj)
  • PEFC (Programme for the Endorsement of Forest Certification) = „Jedním z hlavních cílů certifikace lesů systémem PEFC je zachování lesů a jejich rozšiřování, abychom my i generace budoucí mohli využívat environmentálních, sociálních a ekonomických přínosů, které lesy nabízejí se zachováním zodpovědného přístupu k lesním ekosystémům a respektu k přírodě.“ (zdroj)
Pěstujeme zodpovědný přístup k přírodě i společnosti

Postupně také snižujeme výrobu papírových letáků. Obchodní a marketingová sdělení, informace o akcích a soutěžích komunikujeme elektronicky prostřednictvím newsletterů, blogových článků a také na sociálních sítích.

Naše společenská odpovědnost klíčí na všech frontách

Společenská odpovědnost má tři roviny: environmentální, ekonomickou a sociální. O naplnění té první jsme se již přesvědčili, co ale ty další?

Podporujeme regionální ekonomiku, naše produkty dodáváme hlavně do lokálních gastro zařízení a menších farmářských obchodů, umožňujeme zde sampling (vzorky zdarma). Velmi důležité jsou pro nás dobré dodavatelsko-odběratelské vztahy. 

V sociální oblasti naplňujeme společenskou odpovědnost podporou místního pracovního trhu, dodržujeme pracovní standardy a pro naše zaměstnance vytváříme příznivé pracovní podmínky. O svůj personál pečujeme a podporujeme ho v sebevzdělávání.

Zodpovědný přístup k přírodě a společnosti je dar našim dětem. Kráčejte s námi cestou udržitelnosti, kráčejme společně cestou aquaponie.

Můžete ochutnat v našich bistrech