Mangold zelený. Vyzkoušejte ho místo špenátu

Mangold zelený. Vyzkoušejte ho místo špenátu
Mangold - váš nový nejlepší přítel v kuchyni. Přečtěte si, jak nahradit špenát tímto zeleným šampionem a vytvořte nové inspirativní pokrmy, které vaše chuťové pohárky rozproudí.

Mangold, jinak zvaný řepa cvikla, je rostlina, která je oblíbená a hojně používaná v kuchyních po celém světě. Často nahrazuje špenát, jehož chuti se výrazně podobá. Ve Farmia Food se specializujeme na pěstování mangoldu a další listové zeleniny na našich aquaponických farmách. Dbáme na kvalitu produktů a garantujeme, že všechny rostliny, včetně mangoldu, jsou pěstovány bez použití umělých hnojiv a chemického ošetření.

V porovnání se špenátem má mangold výraznější chuť, což z něj činí skvělou volbu pro přípravu jídel jako jsou saláty, polévky a zeleninové pokrmy. Kromě toho má vyšší obsah železa a dalších živin, a proto je ideální pro všechny, kteří se snaží vyváženě se stravovat a doplnit vitamíny v rámci výživy.

Mangold je navíc lahůdkou pro srdeční a nervovou soustavu, preventivně působí proti nádorovým onemocněním, skvěle asistuje při detoxikaci a redukčních dietách a také má blahodárný vliv na trávení.

Co jste ovšem možná nevěděli je, že se mangold dá zařadit do jídel od snídaně po večeři. Máme pro vás 4 tipy, jak na to.

Snídaně:

Přidejte mangold do svých snídaňových smoothie nebo ho nakrájejte na malé kousky a smíchejte s vejci třeba na omeletu.

Oběd

Polévka – přidejte mangold do vývaru a dodejte mu tak jedinečnou chuť.
Hlavní chod – použijte mangold jako základ pro zeleninový salát. Přidejte ho můžete i do wrapů s masem a další zeleninou.

Svačina:

Zabalte kousky zeleniny do listů mangoldu a namáčejte do dipu.

Večeře:

Upečte z mangoldu přílohu k hlavnímu jídlu. Použijte ho jako náhradu za špenát v různých pokrmech, třeba do lasagní nebo špaget.

Tímto způsobem můžete snadno zařadit mangold do svého denního jídelníčku a získat tak všechny výhody, které nabízí. S naším aquaponickým mangoldem si přinesete do kuchyně neodolatelnou pestrost a podpoříte ekologické zemědělství přímo u nás. 🙂

Můžete ochutnat v našich bistrech