Jód má svůj den. Víte proč?

Jód má svůj den. Víte proč?
Mít v kalendáři každoročně svůj vlastní den, který si po celém světě připomenou nejen zdravotnické organizace, si zrovna jód rozhodně zaslouží. Po zbytek roku totiž běžný člověk věnuje jódu mnohem méně pozornosti, než by bylo na místě.

Přiznejte si sami: Kolikrát do roka ve svém jídelníčku řešíte dostatek vlákniny, vitaminu C nebo hořčíku – a kolikrát pomyslíte na potřebu jódu. Jak často si dáte rybu s vědomím toho, že právě ryba je jednou z nejspolehlivějších zásobáren téhle “stravy pro štítnou žlázu”.

V důsledku nedostatku jódu přitom se štítnou žlázou trpí obrovské množství lidí; celosvětově stovky a stovky milionů, v ČR zhruba každý sedmnáctý. Přičteme-li zásadní význam jódu pro rozvoj dítěte už od samého plodu až po školní léta, je jasné, proč se okolo této látky tolik nadělá.

Můžeme být vlastně dost vděční, že to někdo řeší za nás. V Česku je jód součástí krmiva pro krávy, čímž je de facto distribuován v mléce, a zároveň je přidáván do kuchyňské soli, díky čemuž ho pak konzumujeme ve většině potravin.

Státní zdravotní ústav a Endokrinologický ústav opakovaně monitorují obsahu jódu v moči různých skupin populace a případně tato celospolečenská opatření dále upravují. Z výsledků prý jako země vycházíme jakž takž dobře, což potvrzuje i světová zdravotnická organizace. I tak ale máme svoje rezervy, zejména pokud jde o nastávající maminky.

Mezinárodní den jódu 6. března proto ve Farmia Food poctivě držíme a v dobrém vás vyzýváme: Dejte si dnes rybu. A pozítří taky. A za další dva dny zas. Rádi k tomu přispějeme svojí vlastní troškou – aquaponicky chovanými pstruhy, s nimiž jódu jen tak neodoláte. :-)

Můžete ochutnat v našich bistrech