Jaký je výživový přínos listového salátu

Jaký je výživový přínos listového salátu
Saláty jsou velmi oblíbenou zeleninou. Jsou osvěžující, hodí se jako hlavní jídlo i jako příloha k celé řadě nejrůznějších pokrmů. Proto jsou obvykle nedílnou součástí zdravé stravy. Listová zelenina jakou je salát má navíc i významné množství důležitých živin. Jaký je jeho přínos pro lidské tělo? A jak je to vlastně s nutričními hodnotami salátu?

Přínosy listového salátu

Listový salát nabízí velkou řadu zdravotních výhod, což je dáno tím, že obsahuje množství sloučenin, které rostlinám poskytují ochranu a pro lidi fungují jako antioxidanty. Mohou tak pomoci předcházet vzniku mnoha chronických onemocnění. Mimo to je listový salát významným zdrojem řady vitamínů, jako je vitamín A, C, beta karoten, a minerálů či stopových prvků, jako je železo, vápník, hořčík a draslík.

Vhodný k celodenní konzumaci

Listový salát je výbornou volbou ve chvíli, kdy člověk dbá na zdravou stravu, protože neobsahuje cholesterol, má nízký obsah kalorií (asi jen 13 – 16 na 100 gramů) a sodíku. Je ho tak možné jíst i v opravdu velkém množství, aniž by to mělo negativní vliv na zátěž organismu nebo nárůst hmotnosti. Saláty jsou tak nejčastěji konzumovanou zeleninou, a to v samostatné podobě, v kombinaci s jinou zeleninou, jako přídavek do sendvičů, baget a jiných svačinek nebo klidně i k dozdobení jednotlivých chodů.

Významný je salát i pro svůj vysoký obsah vody. Uvádí se, že jí může mít až 95 %. Napomáhá tak účinné hydrataci těla. Spolu s podílem vlákniny má pak příznivý vliv na zažívání.

Jak získat co nejvíce? Aquaponií

Listové saláty jsou obvykle sezónní potravinou. Přesto se mohou i v zimním období běžně dostat do jídelníčku, ovšem často s nižšími přínosy pro lidské zdraví. To ovšem neplatí u salátů, které jsou pěstovány aquaponickým způsobem. Tyto saláty nejsou pěstovány v zemině, proto na ně nejsou aplikovány žádné prostředky ani chemická hnojiva. I díky tomu mají aquaponické saláty mnohem vyšší nutriční hodnoty, než je tomu u salátů pěstovaných konvenčním způsobem – v hlíně. Navíc mají o poznání lepší a křupavější chuť a schopnost vydržet déle čerstvé. Nemalou výhodou je pak to, že je možné tyto saláty pěstovat na aquaponických farmách po celý rok bez ohledu na roční období.

Můžete ochutnat v našich bistrech