Italská panzanella – lehký toskánský chlebový salát

Italská panzanella – lehký toskánský chlebový salát
Italská panzanella je oblíbený salát pocházející z Toskánska. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat starší chléb a sezónní zeleninu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a překvapte své blízké lahodnou panzanellou. Panzanellu můžete servírovat ke grilovačce, ale zároveň je vhodná jako osvěžující lehké jídlo kdykoliv během roku.

Co budete potřebovat?

rajčata (může být i více druhů) | žlutá paprika | starší chleba nebo bageta (osmahlý nebo trochu vysušený v troubě) | olivový olej | červená cibule | čerstvá nebo sušená aquaponická bazalka nebo petržel | pepř a sůl | vinný ocet nebo citron | parmazán

Jak na to?

  1. Chleba nebo bagetu nakrájíme na větší kostky a dáme na 10–15 minut opéct do trouby. Necháme vychladnout (nachystat klidně den předem).
  2. Ve větší míse smícháme na velké kostky nakrájená rajčata, papriku, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a chlebové kostky. Přidáme hoblinky parmazánu, nahrubo nasekané bylinky a promícháme společně s olivovým olejem. Necháme chvíli odpočinout, aby chleba stihl nasát šťávu.
  3. Dochutíme solí, pepřem, případně vinným octem.
  4. Servírujeme posypané hoblinkami parmazánu a hrstí bylinek ve větší misce nebo hlubokém talíři.

Můžete ochutnat v našich bistrech