Blog

Italská panzanella – lehký toskánský chlebový salát

Italská panzanella – lehký toskánský chlebový salát
Italská panzanella je oblíbený salát pocházející z Toskánska. Je to skvělý způsob, jak zužitkovat starší chléb a sezónní zeleninu. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept a překvapte své blízké lahodnou panzanellou. Panzanellu můžete servírovat ke grilovačce, ale zároveň je vhodná jako osvěžující lehké jídlo kdykoliv během roku.

Co si připravit:

rajčata (může být i více druhů) | žlutá paprika | starší chleba nebo bageta (osmahlý nebo trochu vysušený v troubě) | olivový olej | červená cibule | aquaponická bazalka nebo petržel | pepř | sůl | vinný ocet nebo citron | parmazán

Postup:

  1. Chleba nebo bagetu nakrájíme na větší kostky a dáme na 10–15 minut opéct do trouby. Necháme vychladnout (nachystat klidně den předem).
  2. Ve větší míse smícháme na velké kostky nakrájená rajčata, papriku, cibuli nakrájenou na půlměsíčky a chlebové kostky. Přidáme hoblinky parmazánu, nahrubo nasekané bylinky a promícháme společně s olivovým olejem. Necháme chvíli odpočinout, aby chleba stihl nasát šťávu.
  3. Dochutíme solí, pepřem, případně vinným octem.
  4. Servírujeme posypané hoblinkami parmazánu a hrstí bylinek ve větší misce nebo hlubokém talíři.

Bazalku a další bylinky vhodné do kuchyně pěstujeme na našich aquaponických farmách. V nabídce máme čerstvou bazalku i zpracovanou – lyofilizovanou. Její chuť a vůně je jedinečná. 

Vyzkoušejte tento recept a připravte se na chuťový prožitek. 😉