Aquaponický sumeček na vánoční stůl je skvělá volba

Aquaponický sumeček na vánoční stůl je skvělá volba
Blíží se Vánoce a už se těšíme, že si zase pochutnáme na rybě. Máte ji raději jen tak na pánvi na másle nebo spíše v tradičním trojobale? Nebo rádi experimentujete s chutěmi a zkoušíte různá koření?

Pro začátek by to chtělo vybrat si tu správnou rybu. Kapr je osvědčená klasika od dob Magdalény Dobromily Rettigové. Možná jste si už dávno řekli, že je na čase zkusit něco jiného, a z vánočních trhů odcházíte s candáty, pstruhy nebo lososy. Jednu rybu ale na trzích pravděpodobně nekoupíte, a tou je sumeček africký. Než si povíme, kde ho dostat, pojďme se na něj podívat zblízka. 

Sumeček k nám poprvé připlul z teplých krajů Afriky a jihovýchodní Asie v roce 1986 a od té doby brázdí vody na farmách, kde má ty nejlepší podmínky k životu. V některých kuchyních už se stihl zabydlet, ale pokud patříte mezi ty, kteří maso sumečka ještě nezkusili, je na čase to napravit.

Je libo filety? 

Už na první pohled vás sumeček ohromí tím, že je bez šupin. Nic není potřeba seškrabovat, maso je ihned připravené k použití. Ale co kosti? napadne vás. Pusťte to z hlavy. Sumeček totiž skoro žádné nemá. Pinzetu zase klidně ukliďte, preparovat se nebude, už můžete rovnou nakrájet filety. 

Šťavnaté maso i po upečení

Jak docílit toho, aby rybí maso zůstalo šťavnaté i poté, co se upeče, je někdy tvrdý oříšek. Sumeček ho v tomto případě rozlouskl za vás. Jeho maso má totiž vyšší podíl tuku, a to je právě důvod, proč si pochutnáte na křehké a vláčné rybě.

Na delikátní chuť sumečka hned tak nezapomenete

Maso sumečka je opravdu výtečné. Jemná chuť bez výraznějšího rybího aroma vás přímo vybízí k těm nejodvážnějším experimentům s kořením a bylinkami. Ale i kdybyste chtěli dopřát svým chuťovým pohárkům klid, sumeček je výborný jen tak na másle a na kmíně. 

Užijte si rybí grilovačku

Každá ryba je běžně po upečení či vaření křehká a rozpadá se. Ne tak sumeček. I po úpravě zůstává jeho maso pevné a nedrobí se. S klidem ho hoďte na gril, uvidíte, že roštem neproklouzne ani kousíček.

Dejte sumečka k ledu, skvělá chuť se nezmění 

Sumeček se skvěle hodí k mražení. Na své chuti a kvalitě neztrácí nic. Pokud by se vám náhodou na Vánoce stalo, že už jste přejedení, nic se do vás nevejde, ale pár kousků syrového sumečka přece jen zbylo, s lehkým srdcem ho strčte do mrazáku. Až ho opět vyndáte a rozmrazíte, bude přesně takový, jako byste ho právě vytáhli živého z vody.

Ryba pro nesmělé i odvážlivce

A protože Vánoce se blíží, máme pro vás pár nápadů, jak sumečka připravit. Konzervativní jedlíky určitě potěší, že tradiční trojobal se na tuhle rybku bez kostí skvěle hodí. Bude se vám snadno připravovat a ještě snadněji jíst. A ochutnali jste někdy rybí hranolky? Proužky sumečka stačí naložit do marinády dle chuti, obalit v mouce a šup s nimi na pánev. Pečená ryba na másle je další česká klasika, ale když přidáte lístky čerstvé šalvěje nebo rozmarýnu, budete mít pocit, že k vám právě připlula ze Středomoří. Nebo vyzkoušejte chuť orientu a filety před pečením obalte v mouce smíchané s muškátovým oříškem. Sumeček je zkrátka ryba pro každého.

Kde dostanu nejlepšího sumečka?

Ryby jsou zdravé. Obsahují velké množství bílkovin, minerálů, jsou bohatým zdrojem jódu a omega-3 mastných kyselin a vůbec mají blahodárný vliv na náš organismus. Aquaponický sumeček je navíc přírodní. Chováme ho v přísně čistém prostředí na farmě v brněnských Heršpicích. Do vody se žádné nečistoty nedostanou, jelikož se jedná o uzavřený aquaponický systém. Náš sumeček je díky tomu odolnější vůči nemocem a jeho maso má krásně růžovou barvu. U nás prostě dostanete maso s přívlastkem. Navštivte náš e-shop nebo zaskočte do velkoobchodu Makro, který se letos stal naším partnerem a prodejcem.

Můžete ochutnat v našich bistrech