6 tipů, jak naučit děti jíst zeleninu

6 tipů, jak naučit děti jíst zeleninu
Dnes bychom vám rádi představili pár tipů, jak vést děti k oblibě zeleniny. Často může být problém se zařazením zeleniny do jídelníčku, když jí vaše ratolest tak úplně neholduje. Existuje ale několik jednoduchých kroků, které můžete udělat ke zlepšení.

1. Představujte jim různé druhy zeleniny

Každé dítě je jiné, a proto budou mít v oblibě různé druhy zeleniny či ovoce. V obchodě nebo na trhu jim ukažte nejrůznější druhy. Nechte je vybrat, co se jim líbí a voní nejlépe. Možná nad ní nakonec ohrnou nos, ale postupně si takto oťukáte všechny druhy a budete vědět, po čem sáhnout, nebo naopak nesáhnout příště. Dětem to zároveň pomůže získat o zeleninu zájem.

2. Zkoušejte více způsobů přípravy

Některé děti mohou mít rády zeleninu nakrájenou na kostky a uvařenou, jiné zase na plátky a čerstvou. Experimentujte a sami vyzkoušejte, co vyhovuje a chutná vašemu dítěti nejvíc.

3. Nechte jim možnost volby

Děti se mohou cítit více zodpovědné za svoje stravování, když je necháte vybrat si. Ať už to bude možnost výběru určitého druhu nebo způsobu přípravy, pomůže to k vnímání zeleniny jako něčeho, co si sami zvolily a chtějí jíst. 

4. Udělejte z toho zábavu

Na zábavu děti slyší, proto do ní můžete zapojit i zeleninu. Zahrajte si hru, kde musíte se zavázanýma očima poznat zeleninu podle vůně a hmatu. Nebo si vytvořte panáčky pomocí různých vykrajovátek. Možností je spousta, stačí popustit uzdu fantazii. 

5. Přidejte zeleninu do oblíbených pokrmů

Někdy je nutné zeleninu vyloženě zamaskovat, pokud ji vaše dítě razantně odmítá. Většinou ale stačí přidat třeba mrkev do rizota, rajčátka na pizzu nebo trochu míchaného salátu k řízku.

6. Od semínka na talíř

Pěstování zeleniny má u dětí úspěch. Jsou fascinované postupným bujením rostlinky a rašením prvních lístků. Zkuste začít třeba s mrkví. Děti si jí pak váží mnohem víc a také si ji pořádně vychutnávají. Tento způsob jim pomáhá vidět zeleninu jako něco, co je přirozené a krásné, a ne nutnost to jíst proto, že to nařídil rodič.

Věříme, že vám tyto tipy pomohou. Mějte však na paměti, že každé dítě je jiné, a proto mohou některé tipy fungovat lépe než jiné. Důležité je zkoušet různé přístupy a hledat to, co je pro vaše dítko nejlepší. Zajímají vás další informace o dětském stravování? Poslechněte si náš podcast s Janou Kuřátkovou o jídle pro děti.

Vydejte se na nákup aquaponické listové zeleniny právě teď! Nákupem na našem e-shopu podpoříte udržitelné zemědělství a lokální ekonomiku. 😉

Můžete ochutnat v našich bistrech