5 důvodů, proč kupovat aquaponické potraviny

5 důvodů, proč kupovat aquaponické potraviny
Důvodů, proč kupovat aquaponické potraviny, je několik. Tím hlavním pro každého zodpovědného rodiče jsou jeho děti, kterým chce dopřát ty nejzdravější potraviny vypěstované bez umělých hnojiv a chemických postřiků.

Čím je vlastně aquaponicky vypěstovaná zelenina jedinečná oproti standardní vypěstované v hlíně? Argumentů je hned několik, ale přesto je pro každého hlavním benefitem něco jiného – chuť a vůně, zdravý vzhled, výživové hodnoty, trvanlivost atp. V následujícím stručném shrnutí uvádíme ty nejdůležitější odlišnosti.

>>> Aquaponická potravina v životní formě <<<

1. BEZ CHEMICKÉHO OŠETŘENÍ

V aquaponii neexistuje použití chemických postřiků. Jelikož aquaponický způsob pěstování je propojen s chovem ryb, nesmí se dostat do tohoto uzavřeného koloběhu k rostlinám žádná chemie. Ohrozil by se tím život chovaných ryb. Aquaponická zelenina je vypěstovaná bez použití pesticidů, herbicidů a insekticidů.

2. VYSOKÉ NUTRIČNÍ HODNOTY

Tím, že je v aquaponickém pěstování vyloučená jakákoliv chemie, dosahují vypěstované plodiny vyššího obsahu živin, stopových prvků, minerálů a nutričních hodnot.

3. SKLIZENO I S KOŘENY, DODÁVÁNO JEŠTĚ ŽIVÉ

Výraznou přidanou hodnotu aquaponické potraviny tvoří její čerstvost. Aquaponickou zeleninu, např. saláty, lze totiž snadno sklízet a dodávat s kořeny. Pokud si doma takový salát s kořenem vložíte do vody, výrazně tak prodloužíte jeho čerstvost a svěží vzhled. V chladničce vám vydrží ještě déle.

4. BEZ HLÍNY A NEČISTOT, K OKAMŽITÉ PŘÍPRAVĚ

S aquaponickou zeleninou k vám nepřicestují žádné zbytky hlíny ani škůdci. Zelenina vůbec nepřichází do kontaktu s hlínou, není tedy potřeba saláty několikrát omývat vodou. Aquaponická zelenina se pěstuje vertikálním způsobem v uzavřených sklenících a tudíž se k ní nedostane ani žádný hmyz.

5. RYCHLÝ DOVOZ Z FARMY

Lokální dostupnost. Sklizeň probíhá těsně před expedicí k zákazníkovi a zelenina netrpí tisíce kilometrů dlouhým transportem. Aquaponické produkty mají minimální uhlíkovou stopu a zároveň díky absenci dusičnanů je aquaponické farmaření šetrné k přírodě. 

Zakoupením aquaponických potravin přispíváte také k ochraně životního prostředí. Dopřejte sobě i svým dětem zdravé české aquaponické produkty.

Můžete ochutnat v našich bistrech